Versterking

Indisch en Moluks immaterieel erfgoed

in Nederland

Welkom! Op deze website vindt je meer informatie over het tijdelijke programma dat vfonds met steun van het ministerie van VWS op 1 december lanceert. Het programma heeft als doel het Indisch en Moluks immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaarder te maken, te versterken en te behouden. Voor huidige én toekomstige generaties. Vraag vanaf nu subsidie aan voor jouw project!


Welk ritueel wil jij behouden?

Laat je antwoord hieronder achter! We sturen ter bevestiging een mail!

Het geluid van de totobuang
— Jane Pelmelay
Krontjong muziek luisteren
— Roger Tahapary
De koektrommel blijft open
— Ernie Borsboom-Miga
Het geluid van de Tifa
— Henry Timisela
Bottel Tjebok
— John Spee
Indo rock
— Wim de la Rambelje
De meeste van de Indische muziekklanken...!
— Letty Visser
De familie verhalen.
— Vanja Treffers
Met familie en vrienden nasi kuning eten op feest- en verjaardagen dagen
— Marilyn Barre
Met de hele familie bij elkaar komen en met bord op schoot Indische rijsttafel eten
— Melissa Vianen
Het dagen van tevoren bereiden van de gerechten, liefst met krontjongmuziek op achtergrond
— Joy de Haan-Donkers
Orale Molukse vertellingen vastleggen in een podcast zoals Molukse Takkie.
— Uriël Matahelumual
Het doorgeven van familieverhalen
— Frans Keularts
Iedereen is ten alle tijden welkom.
— Sascha Lekatompessy
De selamatan op de veertigste dag na het overlijden van een dierbare... Heel verdrietig maar tegelijkertijd ook zo mooi ❤️
— Rory Blokzijl
Met je familie blijven lachen om de stoere verhalen die wèl verteld werden
— Simone Berger

Verchillende Kleuren 105

Thema Erfgoed

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Het kabinet heeft toen een eenmalig bedrag van ruim twintig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de collectieve erkenning van de Indische, Molukse en/of Papoea gemeenschap in Nederland. Dit bedrag is bedoeld voor vier thema’s die deze gemeenschap belangrijk vindt. Eén daarvan is het thema ‘Erfgoed’. 


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Laat hieronder je gegevens achter.


Het laatste nieuws

20221112 Vs Immaterieel Erfgoed Web Sjors Evers 1jpgmediaclass Landscape Large 2d0bc720e72f7d03ca65aa44863c5e34306fed2d

De Indische Rijsttafeltraditie

De 200e bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is bekendgemaakt: het Indisch Koken en de Indische Rijsttafeltraditie. 

Indisch Koken en de Indische Rijsttafeltraditie

Indisch Koken is het bereiden van gerechten zoals bijvoorbeeld rendang, ikan pedis, tahoe ketjap, sambal goreng telor, sambal goreng boontjes of roedjak. Als meerdere van deze gerechten worden gecombineerd met rijst of bami en/of bij bijzondere gelegenheden worden geserveerd, heet dit een rijsttafel. Zowel het bereiden als het nuttigen van de Indische rijstmaaltijd wordt zowel met familie en vrienden als bij publieksbijeenkomsten zoals Indische festivals en pasars malam gedaan. Dit immaterieel erfgoed maakt deel uit van de sociaal-culturele gemeenschap die haar wortels heeft in voormalig Nederlands-Indië. De oudere generatie heeft door de jaren heen de kennis van de Indische rijsttafel inclusief de vaardigheden en het bereiden ervan aan de jongere generatie(s) doorgegeven.

Vfonds Tong Tong Fair Online 6

Promotietour door heel Nederland

We organiseren het hele jaar op verschillende locaties in Nederland presentaties over de mogelijkheid om geld aan te vragen. Telkens in een omgeving waar Indische, Molukse en/of Papoea gemeenschappen bij elkaar komen.

Wil je dat wij ook bij jouw organisatie, vereniging, festival, kumpulan of pasar malam een presentatie houden? Neem dan contact met ons op.

Vfonds Tong Tong Fair 13

Live Meetup 12 januari 2023

Donderdag 12 januari organiseren wij in het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag een live meetup. Tijdens deze bijeenkomst vertellen medewerkers van het vfonds over de regeling, de criteria, subsidiemogelijkheden en immaterieel erfgoed. Je krijgt antwoorden over zaken waar je op moet letten bij het indienen van een aanvraag en hoe dit in zijn werk gaat. Verder geven we informatie over de mogelijkheden om een aanvraag in te dienen. Ook geven we inspiratie voor je project aan de hand van een aantal bijzondere projecten over Indisch, Moluks of Papoea immaterieel erfgoed die we zullen uitlichten. Na het afwisselende programma is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, te netwerken en vragen te stellen tijdens de borrel, uiteraard met Indische hapjes.

Wanneer: Donderdag 12 januari 2023 van 15:00-18:00 uur

Waar: Het Indisch Herinneringscentrum, Sophialaan 10 in Den Haag


Verchillende Kleuren 123

Over vfonds

Het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) zet zich in voor een vrije en vreedzame samenleving in Nederland door jaarlijks in ruim 200 projecten te investeren die hieraan bijdragen. Projecten die vfonds recent steunde waren bijvoorbeeld de tentoonstelling Revolusi! van het Rijksmuseum in Amsterdam, de theatervoorstelling Op klompen door de Dessa en de reizende tentoonstelling over zeventig jaar Molukse gemeenschap in Nederland.


Welk gerecht wil jij doorgeven?

Laat je antwoord hieronder achter! We sturen ter bevestiging een mail!

Rijst met gele erwten met peper
— Siw Tha
Saté ayam
— Astrid van den Berg
Koho Koho
— Sylvia Paais
Frikadel Pan
— Jifke Oostveen
Tjolo Tjolo
— Ellen Hitipeuw-Palyama
koho koho
— Victor Joseph
Papeda
— Elias Rinsampessy

Doe hier eerst de quickscan

Ben je enthousiast geworden en wil je een aanvraag doen? Lees dan eerst de subsidieregeling " Houd je erfgoed Levend', doe de quickscan en lees alle informatie op deze website.

Doe hier de quickscan!